Krydsningskalve med større potentiale

Krydsningskalve med større potentiale - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er at opnå en produktivitetsstigning hos landmanden gennem bedre krydsningskalve – krydsninger mellem en malkeko og en kødkvægstyr. Ved at vælge bedre fædre til krydsningskalvene får man større kødproduktion af en højere kvalitet samtidig med, at kalvene bliver sundere og har en lavere dødelighed.

Projektets formål opnås ved en mere sikker udvælgelse af de kødkvægstyre, som har det højeste avlsmæssige niveau. Projektet består af 6 arbejdspakker, som hver fokuserer på udvikling af en specifik gruppe af egenskaber samt beregning af et totaløkonomisk indeks. Der skal arbejdes med produktions- og fødselsegenskaber (vækst, slagteform, livskraft og forløb), overlevelse i opdrætsperioden, sundhed, krydsningskalvens påvirkning af malkekoen og håndtering (drikkelyst og temperament). Efter udviklingsarbejdet er færdiggjort, implementeres resultaterne i rutinemæssig beregning af avlsværdital, som skal finde sted 4 gange årligt.

De avlsværdital, som udvikles i dette projekt, er et absolut nødvendigt grundlag for at udvælge de kødkvægstyre med det højeste avlsmæssigt niveau til krydsning med malkekvæg. Som følge af projektet forventes det derfor, at krydsningskalvene får større tilvækst, bedre slagteform, lavere dødelighed og er lettere fødte set i forhold til det nuværende niveau. Det sikrer, at mælkeproducenten kan inseminere med kødkvægstyre, hvis afkom genererer større indtægter og færre udgifter.

Denne rapport afsøger muligheden for at udvikle avslværdital for krydsningskalvens påvirkning af malkekoen
Evnen til overlevelse handler ikke kun om godt management, men ligger også i generne. Derfor bliver ungdyroverlevelse en del af avlsmålet for kødkvægskrydsninger i 2019.
Artikel bragt i VikingNyt nr. 3 2019 om opdateret økonomiske vægte i X-indekset
Artikel om avlsværdital for sundhed
Rapport om dataeditering, estimeringen af genetiske parametre og udviklingen af avlsværdital for sundhed
Præsentation af avlsværdital for ungdyroverlevelse for avlsrådgivere

© 2021 - SEGES Projektsitet